Jaro nás v tomto období vítá každým dnem více a více díky rostoucím venkovním teplotám a zvyšujícímu se počtu slunných dní, což nás přirozeně táhne k výměně horkých nápojů za nápoje lehce osvěžující, energizující a plné vitamínů – pro povzbuzení metabolismu a jarní „restart“ po chladných měsících. Ještě mnoho lidí má však tendence být konzervativnější a sáhnout po sladkých limonádách z obchodů či po slazených minerálních vodách. Pojďte ale vnést do svého pitného režimu svěží moderní vítr a co víc – zařadíte-li nápoje, na které Vám přináším recepty, nejen že vskutku doceníte úžasnou chuť, originalitu, ale ještě prospějete Vaší vitalitě a zdraví (místo popíjení limonád plných cukru, umělých sladidel a barviv).
Pro inspiraci na svěží jarní a letní domácí limonády jsem pro Vás připravila tři recepty, do kterých doporučuji použít Živou vodu nastavenou na pH 9 – 9,5. Hodnota je určena pro každodenní pitný režim. V kombinaci s ovocem, bylinkami a medem přináší výsledný nápoj do organismu přírodní ochranné látky – antioxidanty z ovoce a bylinek, dále vitamíny (například vitamín C) a minerální látky (například draslík).
„Exotická“ limonáda
Ingredience:
- 750ml Živé vody (pH 9,0/9,5)
- 250ml ananasového džusu
- 2 mandarinky
- 1 karambola (exotické ovoce do tvaru „hvězdy“)
- ¼ žlutého melounu
- 2 polévkové lžíce sušeného ananasu a papáji
POSTUP:
Nejprve si očistíme ovoce – mandarinky oloupeme, z karamboly a žlutého melounu odkrojíme svrchní tvrdší vrstvu a toto ovoce nakrájíme na přibližně stejně velké kousky. Vložíme do džbánu, přisypeme dvě lžíce sušeného ananasu a papáji (pokrájené na malé kostičky), zalijeme ananasovým džusem a Živou vodou. Limonádu opět necháme odležet a podáváme ji i s ovocem ve skleničkách na „long“ drinky s brčkem, lžící na ovoce; skleničku nakonec ozdobíme plátkem karamboly, kterou zasadíme na okraj skleničky.
„Večerní“ limonáda
Ingredience:
- 1 litr Živé vody (pH 9,0/9,5)
- 6 lístků čerstvé stévie sladké
- 4 větvičky s lístky čerstvé meduňky lékařské
- 4 větvičky čerstvé máty
- ½ limetky
- ¼ oloupané salátové okurky
POSTUP:
„Tuzemská“ limonáda
Ingredience:
- 500ml Živé vody (pH 9,0/9,5)
- 500ml uvařeného ovocného sypaného čaje bez ibišku (dle vlastního výběru) oslazeného lžící medu
- 100g jahod
- 100g červeného hroznového vína
- ½ jablka
- čerstvá máta
POSTUP:
„Tuzemská“ limonáda nenese svůj název snad kvůli použití „tuzemáku“ J, ale z důvodu využití lokálních surovin. Nejprve si uvaříme ovocný sypaný čaj bez ibišku s Živou vodou nastavenou na pH 9,0, necháme louhovat dle návodu a po zchladnutí osladíme lžící medu. Ovoce si omyjeme, jablko oloupeme a vše nakrájíme na stejně velké kusy. Vložíme do džbánu, přidáme čerstvou mátu, zalijeme Živou vodou a v konečné fázi přilijeme i vylouhovaný ovocný čaj doslazený medem. Celou limonádu necháme odležet v lednici několik hodin a podáváme opět i s podílem čerstvého ovoce.
Dobrou chuť! :-)
Bc. Martina Korejčková, DiS.
reg. nutriční terapeutka, Plzeň
č.: +420 721 634 113
www.martinakorejckova.cz